5 faktów na temat żywności ekologicznej
Faktów i mitów wokół żywności ekologicznej jest coraz więcej. W związku z tym, gdy wybierasz się na zakupy możesz mieć spory problem ze znalezieniem produktów, które faktycznie nie zawierają niezdrowych ulepszaczy i sztucznych barwników.
Specjalny znaczek
Sklepowe półki wprost uginają się od teoretycznie zdrowych produktów. Niestety, może okazać się, że nie wszystkie z nich są tak ekologiczne, jak mogłoby się wydawać. Zanim wybierzesz którykolwiek z dostępnych artykułów, sprawdź, czy na opakowaniu znajduje się euroliść. Jest to specjalny znak, gwarantujący spełnienie bardzo restrykcyjnych wymagań dotyczących ekologicznej żywności.
Eko znaczy smaczniej
Ekologiczna żywność jest niezwykle smaczna, choć nie zawsze pięknie wygląda. Zdarza się, że owoce są mniej lśniące i nie tak kształtne jak produkty „wspomagane” przez środki chemiczne. Nie powinno Cię to jednak zniechęcać. Pyszny smak szybko zrekompensuje ewentualne braki w wyglądzie.
Eko produkty to nie tylko owoce i warzywa, ale także mięso. W ekologicznych hodowlach zwierząt unika się antybiotyków i innych niebezpiecznych substancji, a co za tym idzie, gotowe mięso jest dużo bardziej apetyczne.
Płacąc za jakość
Produkty ekologiczne są nieco droższe niż te standardowe. Jest to związane z procesem produkcji. Ekologiczne uprawy nie są pryskane żadnymi środkami chemicznymi, nie używa się także sztucznych nawozów. Wszystko to sprawia, że przy produkcji pracuje więcej osób (niezbędnych na przykład do pielenia), a zbiory są mniejsze.
Na zdrowie
Ogromną zaletą ekologicznej żywności jest to, że zawiera ona dużo witamin i minerałów. Korzystając z produktów eko masz pewność, że do uprawy warzyw nie używano pestycydów, a zwierzęta nie były hodowane na antybiotykach. Warto także wspomnieć, że ekologiczne rolnictwo jest także lepsze dla środowiska naturalnego, ponieważ zużywa dużo mniej energii i wyzwala do atmosfery znacznie mniej dwutlenku węgla.
Szeroka dostępność
Jeszcze niedawno ekologiczna żywność znajdowała się jedynie w specjalnych bio sklepach, teraz w każdym większym markecie znajdziesz dział poświęcony tak zwanej organicznej żywności. Co więcej, w niektórych miastach raz w tygodniu organizowane są targowiska, na których można kupić wyłącznie certyfikowane produkty ekologiczne.
Eko żywność to spora inwestycja, ale warto ją rozważyć. Zmieniając dietę i włączając do niej zdrowe produkty, usprawniasz działanie organizmu i budujesz swoją naturalną odporność.