Czosnek i jego ogromne właściwości lecznicze
Wydawać się może nieciekawym warzywem, czy też rośliną, który zapachem i smakiem odpycha. Nie lubią go ani dorośli, ani dzieci. Niewielu z nas jednak wie, jak wielką moc ma właśnie ten niechciany czosnek.
Już w dawnych czasach, w Starożytności znano jego potęgę działania. Służył do leczenia chorób zakaźnych, skutecznie walczył z pasożytami, leczono nim rany czy nawet owrzodzenia. Pomagał w leczeniu górnych dróg oddechowych, płuc, chorób skórnych a także przewodu pokarmowego.
Działanie bakteriobójcze allicyny
Allicyna to substancja, której najwięcej znajduje się w świeżym czosnku ma działanie antybiotyczne. Jej działanie porównywane jest do działania penicyliny. Czosnek jest doskonałym naturalnym antybiotykiem, który nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej jak zwykłe antybiotyki. Skutecznie hamuje rozwój gronkowca, paciorkowca i wielu innych bakterii.
Działanie antynowotworowe
Czosnek skutecznie niszczy bakterie żołądka, które powodują jego nowotwór. Według przeprowadzonych badań, zawarte w czosnku przeciwutleniacze skutecznie pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Spożywanie czosnku zmniejsza więc ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka, jelita grubego i okrężnicy.
Układ oddechowy i odpornościowy
Z przeprowadzanych badań wynika, że czosnek doskonale radzi sobie w walce z infekcjami wirusowymi układu oddechowego. Nie tylko skutecznie je zwalcza ale także zapobiega im.
Znany przepis naszych babć to starty ząbek czosnku w szklance ciepłego mleka. Ma on zbawienne działanie w okresie jesienno-zimowym podczas przeziębienia czy grypy. Rozgrzewa, obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie. Skutecznie wspomaga także układ odpornościowy wzmacniając jego mechanizmy obronne. Podwyższa także sprawność fizyczną i psychiczną organizmu.
Układ trawienny i pokarmowy
Czosnek działa bakteriobójczo, dzięki czemu bardzo skutecznie radzi sobie z pasożytami układu pokarmowego (pokonuje owsiki, tasiemce i glisty). Co więcej niweluje wzdęcia oraz reguluje i przyspiesza pracę jelit. Powinien być stosowany jako dodatek do potraw tłustych i ciężko strawnych w diecie każdego człowieka.
Układ sercowo-naczyniowy
Czosnek ma działanie przeciwzakrzepowe, skutecznie rozkurcza (rozszerza) naczynia krwionośne usprawniając przepływ krwi oraz reguluje ciśnienie krwi. Obniża on ciśnienie tętnicze, dzięki czemu zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu.
Wpływ na proces starzenia i cerę
Czosnek dostarcza do organizmu niezbędne witaminy i minerały, które bardzo korzystnie wpływają na wygląd naszej skóry. Poprawia krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków, oraz tzw. pajączków. Utleniacze, które są zawarte w czosnku opóźniają proces starzenia się, w tym także starzenia się skóry. Ma duży wpływ na poprawę funkcjonowania pracy mózgu w starszym wieku ochraniając neurony.