Edukacja dziecka w kuchni – czyli zrób to sam!

Edukacja dziecka w kuchni – czyli zrób to sam!

Wspólne gotowanie to nie tylko świetna zabawa, ale również nauka w jednym. To wartościowy sposób na wspólnie spędzony razem czas, który daje wiele wspomnień, a także cennych doświadczeń. Zaproś swoje dziecko do kuchni, a przekonasz się, że niesie to za sobą ogrom zalet. Wielu rodziców rezygnuje z tej formy „zabawy” ze względu na odrzucające ich
na starcie duże ilości sprzątania- mimo to powinni oni zaryzykować, ponieważ to właśnie wtedy maluch pozna od podstaw produkty, smaki, potrawy oraz proces ich powstawania.

Do głównych zalet tego sposobu edukacji możemy zaliczyć:

  • naukę gotowania poprzez próbowanie czy poznawanie nowych smaków,
  • gotowanie to nauka planowania pracy,
  • dziecko w kuchni rozwija kreatywność,
  • w trakcie wykonywanych czynności kulinarnych dziecko osiąga wiele doznań sensorycznych,
  • jest to świetny trening ręki,
  • kształtowanie postaw ekologicznych,
  • gotowanie wzmacnia poczucie własnej wartości dziecka- jest dumne, że potrafi zrobić coś tak jak jego rodzic.

Co jest ważne na start? Od czego warto zacząć?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że dzieci kochają naśladować dorosłych, a co za tym idzie najlepiej bawią się dorosłymi gadżetami. Postarajcie się przygotować dla swojego Malucha kilka bezpiecznych narzędzi pracy tak, aby były wygodne dla małych rączek. Dodatkowo z pomocą może przyjść Wam dziecięca, drewniana kuchnia. Jest ona świetną alternatywą i ciekawym wstępem do wspólnego przygotowywania posiłków.

Kolejnym krokiem mogą być wspólne zakupy. Tworzenie listy, powtarzanie nazw produktów czy kilka pytań z dziedziny matematyki (,,Ile litrów wody należy kupić?”) to wartościowa aktywność.

Kolejna nauka płynąca ze wspólnego gotowania to zapamiętywanie przez dziecko cennych informacji na temat metod przechowywania i obróbki produktów. Dzięki tej aktywności maluch zapamięta które produkty żywnościowe możemy mrozić, co należy umyć przed spożyciem, czy też będzie rozróżniać jedzenie pozostawione w temperaturze pokojowej, od tego które musi trafić do lodówki. Wiele rodziców przeistacza tę naukę w zabawę poprzez quiz.

Przygotowując wspólnie obiad czy kolację, zyskujemy okazję do poruszenia z dzieckiem ważnych tematów. Rozmowę możemy rozpocząć od tego dlaczego nie powinniśmy marnować jedzenia, jak prawidłowo się odżywiać czy jaki wpływ ma plastik na naszą planetę. Filozofia zero waste to odpowiedź na współczesny tryb życia i zachęcenie do jak największego zmniejszenia marnowania żywności.

Warto pamiętać, że gotowanie to umiejętność którą dzieci wynoszą zazwyczaj z domu. Ponadto nauka tej czynności od najmłodszych lat zapewni dziecku nie tylko wiele satysfakcji i zwiększenia poczucia własnej wartości, ale z czasem może zaskoczyć i nas poprzez samodzielnie przygotowany przez starsze dziecko posiłek. Jak widać jest to zabawa,
która w przyszłości może się odwdzięczyć. Pamiętajmy jednak, aby chwalić każdą czynność, postęp czy efekt. Ma to silne działanie motywacyjne.

Wspólne kucharzenie może być również sposobem na ,,niejadka”. Gdy przygotujemy potrawę samodzielnie to często smakuje nam ona lepiej. Mechanizm ten działa podobnie u dzieci, a zatem jeśli zaczniemy od wcześniejszego ustalenia co dziś gotujemy na kolację istnieje duża szansa, że maluch zje posiłek ze smakiem.

W powyższym artykule nie mogę zostawić Was bez przepisu, który świetnie sprawdził się na początku naszej rodzinnej zabawy w kuchni. Inspiracje tą uzyskałam ze strony www.wingsofquality.eu.

wrap z indykiem

TORTILLE Z INDYKIEM I WARZYWAMI

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pełnoziarniste tortille,
  • 500 gram piersi z indyka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 ogórek zielony,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych,
  • olej rzepakowy.

Sos do tortilli:

  • łyżka majonezu,
  • mały jogurt naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni ok. 15 min.
  2. W międzyczasie myjemy oraz osuszamy warzywa. Paprykę kroimy w kosteczkę, ogórka w podłużne
    kawałki, pomidorki koktajlowe na pół, zaś liście sałaty delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki.
  3. Rozkładamy placki tortilli i wkładamy do nich podsmażoną pierś z indyka oraz warzywa. Zawijamy
    tortillę i wkładamy na ok. 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aby delikatnie się zapiekła (w ten
    sposób nie rozpadnie się podczas krojenia).
  4. Przygotowujemy sos do tortilli: do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
    czosnku, skrapiamy odrobiną skoku z cytryny, dodamy łyżkę majonezu oraz szczyptę pieprzu. Całość
    mieszamy.
  5. Tortille układamy na dużym płaskim talerzu, każdą z nich możemy dla wygody przekroić na pół. Sos
    przelewamy do małej miseczki.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.