Gotowanie na parze- smacznie i zdrowo

Gotowanie na parze- smacznie i zdrowo

Gotowanie to przyjemność dla całej rodziny, a tym bardziej jeśli wspólnie przyrządzamy posiłki zdrowe i pełnowartościowe. Niby czynność prosta, a potrafi w niesamowity sposób scalić więzy rodzinne. [sprawdź: Edukacja dziecka w kuchni]. Nasz organizm do tego aby prawidłowo funkcjonował potrzebuje niezbędnych witamin i minerałów, ale także tłuszczy i węglowodanów. Jedynym z najzdrowszych i coraz częściej stosowanym sposobem obróbki żywności staje się gotowanie na parze. Możemy przygotować warzywa na parze, owoce, ale także mięso i to głownie na nim skupimy się w tym artykule. [sprawdź: Rodzaje mięsa w diecie]

Mięso na parze- które najlepsze?

Mięso ogólnie można podzielić na dwie kategorie mięso białe oraz mięso czerwone. Do pierwszej kategorii zaliczamy kurczaka, indyka, kaczkę, gęś itp. Druga kategoria to mięsa czerwone tj. wieprzowina, wołowina, dziczyzna, konina itp. Mięso białe idealnie nadaje się do przygotowywania na parze, ze względu na to, że nie traci swoich cennych składników, jest smaczne, soczyste, a co pewnie dla wielu osób ważne przygotowuje się je bardzo szybko. Możemy takie mięso podawać klasycznie do normalnego obiadu, możemy również wykorzystać je do zdrowych „fast foodów” typu tortilla, będzie to wtedy zdrowa wersja i zdecydowanie bardziej smaczna. Nie oznacza to, że mięsa czerwonego nie możemy przygotować na parze, jest to jak najbardziej możliwe, jednak dużo bardziej czasochłonne, gdyż mięso czerwone wymaga znacznie więcej czasu podczas obróbki.

Korzyści gotowania na parze

Z całą pewnością gotowanie na parze posiada bardzo wiele korzyści, zaczynając od naszego zdrowia przede wszystkim, poprzez oszczędzanie naszego czasu, a skończywszy na oszczędnościach finansowych. Jest to rzeczywiście jeden z najtańszych sposobów przygotowywania żywności, gdyż pozwala nam na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, ponieważ posiłki na parze przygotowywane są w niezwykle szybkim czasie. Potrway przyrządzane w ten sposób w znacznym stopniu wpływają na pracę naszego układu trawiennego, dzięki temu jedzenie trawi się znacznie szybciej. Dużo mniej kalorii, aniżeli przy potrawach smażonych na oleju, a co za tym idzie idealne posiłki na różnego rodzaju dietach. Wszelkie witaminy i składniki odżywcze zostają zachowane i dostarczone naszemu organizmowi. Walory smakowe potraw gotowanych na parze są także dużo bardziej wyraziste, aniżeli w przypadku smażenia czy pieczenia, chociaż wiele osób wciąż podchodzi sceptycznie do tego rodzaju obróbki. Jednak kiedy spróbują, nie mogą wyjść z podziwu, ze jedzenie na parze potrafi tak dobrze smakować.

Urządzenie do gotowania na parze- Tefal Vitacuisine Compact VS4003

Tefal Vitacuisine to rewelacyjne urządzenie do przygotowywania posiłków na parze, które będą zwierały masę cennych witamin i minerałów. Urządzenie zawiera parowar, 2 tacki oraz 4 szklane pojemniki do przygotowywania deserów. Dzięki takiej kombinacji jesteśmy w stanie przyrządzać w tym urządzeniu aż trzy posiłki jednocześnie, a to oznacza, że trzykrotnie zaoszczędzimy nasz czas. 

Tefal Vitacuisine Compact VS4003

Dane techniczne Tefal Vitacuisine Compact VS4003:

  • srebrno- czarny kolor
  • moc 1800 W
  • pojemność 10,3 litra
  • możliwość włożenia pojemnika w pojemnik
  • funkcje dodatkowe: „Vitamin+”, opóźniony start, podtrzymywanie temperatury, przygotowywanie 3 potraw jednocześnie, timer, wyświetlacz LCD
  • 24 miesiące gwarancji

Jeśli ktoś nigdy nie próbował gotowania na parze koniecznie musi wypróbować to nowoczesne urządzenie, z pewnością pokocha go od kiedy tylko trafi w jego ręce, a jedzenie w nim przygotowywane nie dość, że będzie bardzo zdrowe, to jednocześnie smaczne dla wszystkich domowników. Cena w porównaniu do jakości produktu jest rewelacyjna, a urządzenie każdemu będzie służyć długimi latami. 

Przykładowy przepis z wykorzystaniem Tefal Vitacuisine

Pulpety z indyka na parze

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 25 dag sera żółtego
  • 7 średnich pieczarek
  • jajko
  • czosnek
  • bułka tarta – 4 łyżki stołowe
  • pieprz, sól inne przyprawy do smaku może być papryka czerwona przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania

  1. Mięso mieszamy razem z jajkiem, aby powstała jednolita konsystencja
  2. Ser żółty oraz pieczarki i czosnek trzemy na tarce na jak najmniejszych oczkach, aby nie były mocno wyczuwalne w całości, wszystko ma się ze sobą bardzo dobrze komponować.
  3. Do mięsa wymieszanego z jajkiem dodajemy teraz wszystkie starte składniki oraz bułkę tarta i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dodajemy przyprawy i wówczas ponownie mieszamy
  5. Z powstałej masy formujemy kuleczki/ kulki, mocząc wcześniej dłoń w ciepłej wodzie, tak aby mięso do niej nie przywierało. Umieszczamy w parowarze i tak parujemy przez około 25 minut.

Najlepiej będzie smakować podawane z kaszą ( wedle uznania gryczana, pęczak, jęczmienna itd. ) oraz sosem pomidorowym. Pożywne i zdrowe danie, z którego z pewnością będzie zadowolona cała rodzina. Nawet największym niejadkom posmakują tak przygotowane pulpeciki.

Przygotowywanie jedzenia na parze to jednym słowem same korzyści od zdrowotnych po oszczędnościowe i z pewnością kiedy zaczniemy w ten sposób gotować zdecydowanie je odczujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.