Owoc 1001 właściwości. Poznaj sok z Noni.
Noni czyli morwa indyjska (morinda citrifolia) to małe wiecznie zielone drzewo, które często rośnie w tropikalnym klimacie wśród lawy na terenie Polinezji. Mówi się o nim jako o panaceum na wiele dolegliwości i chorób. W przeszłości noni stosowano aby uzyskać czerwony lub żółty barwnik do ubrań. Jednak badania prowadzone nad właściwościami tej rośliny pozwoliły odszukać w niej źródło witalności i poprawy zdrowia. Fascynacja owocem noni znajduje swoje źródło w medycynie ludowej wysp Pacyfiku, gdzie od dawna była stosowana jako lek na wiele przypadłości. Podobno jego lecznicze właściwości znane były już w starożytności (pewnie też stąd nazwa „aspiryna starożytności”). Natomiast dopiero w dzisiejszych czasach został on doceniony na szeroką skalę.
Dzisiaj owoce, liście, kwiaty, łodyga, kora i korzenie nadal są wykorzystywane do wytwarzania leków na długiej liście dolegliwości. Ludzie stosują Noni na drgawki, kaszel, cukrzycę, bolesne oddawanie moczu, stymulowanie menstruacji, gorączkę, choroby wątroby, zaparcia, mdłości, zapalenie stawów, nowotwory, przeziębienia, na złagodzenie stresu, migrenowego bólu głowy oraz jako antydepresant. To tylko niektóre gdyż nie sposób zebrać i opisać wszystkie w tym artykule dlatego chcę dzisiaj skupić się na zastosowaniu oraz właściwościach leczniczych soku pozyskiwanego z owoców noni.
Charakterystyka i skład owoców Noni
Noni to dawne odkrycie, które obecnie przechodzi swój renesans, a liczne badania naukowe potwierdzają wiele korzystnych właściwości soku z noni. Zwolennicy medycyny naturalnej twierdzą, że sok z owoców noni to źródło ponad 100 substancji aktywnych, w tym cennych enzymów, protein, witamin i minerałów. Natomiast badania fizyko-chemiczne z zastosowaniem technik analitycznych potwierdziły, że w 100 g owocu znajduje się:
- po 3-4 g glukozy i fruktozy,
- 30-150 mg potasu,
- 15-40 mg sodu,
- 3-12 mg magnezu,
- 20-25 mg wapnia,
- 0,2-0,5 proc. białka w soku i 2,5 proc. w całym owocu
- oraz 0,1-0,2 proc. tłuszczu.
W soku z noni znajdują się też witaminy: A i E oraz grupa witamin B. Przede wszystkim noni jest jednak bogatym źródłem witaminy C, bo 100 g koncentratu z owocu pokrywa aż 251 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym, w owocach są antrachinony, ligniny i błonnik.
Jest jeszcze jeden składnik, dla niektórych najważniejszy – prokseroina. To właśnie ona wzbudza najwięcej kontrowersji i jest najważniejszym składnikiem soku z owoców noni. Dr Ralph Heinicke z Uniwerystetu Hawajskiego, jej „odkrywca” twierdzi, że w czasie trawienia przeradza się ona w kseroninę, a ta z kolei ma być odpowiedzialna za większość „magicznych” właściwości soku – dokonuje „napraw” chorych lub uszkodzonych komórek organizmu.
Sok z owoców noni stosuje się przy zapaleniu stawów, cukrzycy, bulach mięśni, wysokim ciśnieniu krwi, trudnościach menstruacyjnych, bólach głowy oraz serca, chorobie AIDS, nowotworach, wrzodach żołądka, depresji, w związku z brakiem energii życiowej i witalności u ludzi w podeszłym wieku, złym trawieniu, miażdżycy, problemach z krążeniem, oraz jako detoksykacja organizmu przy uzależnieniach… a to i tak nie wszystkie wymienione.
Sam sok z noni jest dość specyficzny, cierpki, wytrawny w smaku i bardzo aromatyczny (niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów tłuszczowych i ich estrów). Polecany jest w stanach zmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, a także osobom wystawionym na silny stres. Natomiast samo dawkowanie najlepiej ustalić indywidualnie z lekarzem, ponieważ w różnych przypadkach może to być to łyżeczka (5 ml) lub 60 ml.
Negatywne działania soku z noni
Przeprowadzone dotychczas badania nie pozwalają jednoznacznie stwierdzić czy noni posiada właściwości lecznicze. Sugerują one jedynie, że noni może mieć leczniczy wpływu na organizm. W związku z tym konieczne są dalsze badania w tym zakresie.
Ponadto z noni powinny zrezygnować osoby przyjmujące niektóre leki, np.:
- leki na nadciśnienie – niektóre tego typu preparaty mogą zwiększyć stężenie potasu we krwi. Spożywanie owoców lub soku z noni wraz z lekami na nadciśnienie może spowodować zbyt duży wzrost stężenia potasu we krwi
- leki regulujące krzepliwość krwi – noni może osłabiać ich działanie, a tym samym zwiększyć ryzyko krzepnięcia krwi
- leki moczopędne – przyjęte razem z noni mogą zbytnio zwiększyć stężenie potasu w organizmie
Dlatego bardzo ważne: Przed spożyciem Noni skonsultuj się z lekarzem!
Sok z Noni – przeciwwskazania
- ze względu na wiek – noni nie powinny spożywać dzieci
- kobiety w ciąży – podobno dawniej plemiona stosowały owoce noni w celu wywołania poronienia
- kobiety karmiące piersią – za mało wiadomo na temat skutków ubocznych stosowania noni w okresie laktacji
- osoby z chorobami wątroby – ponieważ brakuje wiarygodnych danych i badań na ten temat, trudno jest określić ewentualne skutki długotrwałego stosowania soku z noni. Większość substancji spożywanych w nadmiarze może szkodzić i warto o tym pamiętać. Warto też ostrożnie podchodzić do stosowania nieznanych specyfików u niemowląt i dzieci.
Noni zawiera bardzo dużo potasu. W związku z tym noni nie powinny spożywać osoby z:
- chorobami nerek
- hiperkalemią
- zaburzeniami rytmu serca
Sok z noni – dostępność
Sam sok z noni jest dość specyficzny, cierpki, wytrawny w smaku i bardzo aromatyczny (niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów tłuszczowych i ich estrów). Polecany jest w stanach zmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, a także osobom wystawionym na silny stres.
Sok z owoców noni można kupić od dystrybutorów przez internet, jak również w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. W zależności od producenta, litr soku noni może kosztować 70-100 zł.
Trzeba pamiętać, że otwarty sok należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 25 dni oraz każdorazowo przed spożyciem należy potrząsnąć butelką, ponieważ na jej dnie znajduje się osad pochodzenia naturalnego.
Zapraszam do komentowania co Wy sądzicie na temat tego owocu.
Pozdrawiam!
Paddle